Otváracie hodiny pokladne: Hodina pred predstavením

Konzervatívna aj emancipačná architektúra Bratislavy v 50. rokoch 20. storočia

Päťdesiate roky minulého storočia sú považované za jedno z najtemnejších období našich dejín. Stalinský teror, sa nevyhol ani architektúre, hlboko zasiahol do života mnohých vtedajších tvorcov a ich rodín, ale aj do samotnej slobody tvorby všetkých architektov a architektiek. Architektúra nanútenej konzervatívnej „sorely“ sa formovala spolu s bezprecedentnou emancipáciou žien v spoločnosti aj v architektúre, a celkovým formovaním prvej generácie Slovenských architektov a architektiek na novo založenej bratislavskej technike.

Prednáška bude sondou do vybraných architektonických diel a ich autorov a autoriek, o bratislavských monumentoch totalitného režimu, aj populárnych domoch a sídliskách, ktoré vznikli v tomto rozporuplnom desaťročí.

Prednáša: Peter Szalay

Jazyk prednášky: slovenský

Organizátori: Občianske združenie Bratislavské rožky – Pozsonyi Kifli Polgári Társulás; Národné osvetové centrum, V-klub

 

utorok 5. 11. 2024 o 18.00 hod.
vstupné:  2,00 EUR / pre členov OZ Bratislavské rožky bezplatné

 

Cím: Konzervativizmus és emancipáció — Pozsony építészeti színtere az 1950-es években

Előadó: Peter Szalay

Időpont: 2024. november 5., kedd 18.00 óra.

Helyszín: V-klub, Nemzeti Közművelődési Központ (Pozsony, Szlovák nemzeti felkelés tere 12.).

Az előadás nyelve: szlovák

Belépő: 2,- €, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tagjainak ingyenes

Szervezők: Pozsonyi Kifli Polgári Társulás; Nemzeti Közművelődési Központ, V-klub

 

A múlt század ötvenes éveit történelmünk egyik legsötétebb időszakának tartják. A sztálini terror, amely az építészetet sem kerülte el, sok alkotó és családja életét befolyásolta, mély sebet ejtve alkotói szabadságán is. Az erőltetett konzervatív építészeti stílus a nők példátlan társadalmi és architektuális emancipációjával, valamint az első szlovák építésznemzedék általános kialakulásával együtt formálódott az ötvenes évek Pozsonyában.

Az előadás válogatott építészeti alkotásokat és művészeiket, a pozsonyi totalitárius rendszer emlékműveit, valamint a vitatott évtizedben épült házakat és lakótelepek