V roku 1825 dva prešporskí mešťania Johann Fischer a Michal Schönbauer založili prvé vinárstvo na výrobu šumivých vín v Uhorsku. Dvestoročnáročná tradícia výroby šumivých vín je spojená s úspechmi, aj pádmi, pozoruhodné však je, že stále na Slovensku trvá. Najstaršie vinárstvo na výrobu sektov neskôr kúpila prešporská rodina Hubert. V prednáške sa zameriame na osudy jej najvýznamnejších členov, povieme si o rôznych historických značkách sektov, o konkurencií, aj metódach výroby. Ukážeme si aj reklamy a vizuály, ktorými sa vinárstvo Hubert prezentovalo a oslovovalo svojich zákazníkov.
Súčasťou prednášky bude predstavenie novej knihy s názvom „ZLATÉ BUBLINKY. 200 rokov šumivého vína na Slovensku.“ Knihu do života uvedie Martin Hrubala, historik a riaditeľ Malokarpatského múzea v Pezinku, spoločne s jej autorom a prednášateľom v jednej osobe Štefanom Hrivňákom.
Štefan Hrivňák pracuje ako kurátor historických zbierok v Múzeu mesta Bratislavy. Venuje sa dejinám vinohradníctva a vinárstva, ale aj bratislavským rodinám a osobnostiam.
Organizátori: Občianske združenie Bratislavské rožky, V-klub, Národné osvetové centrum
Jazyk prednášky: slovenský
FB event: https://www.facebook.com/events/2095329037650842
utorok 4. 11. 2025 o 18.00 hod.
vstupné: 4,00 EUR / vstup voľný pre členov o. z.